Култура

64 спектакъла е представил МДТ „Константин Кисимов“ от началото на 2022г.

Успешно първо полугодие отчита Великотърновският театър. От началото на 2022 артистите са поставили 64 спектакъла. Те са били посетени от над 12 хил. души, а общите приходи са около 180 хил. лв. „Януари и февруари бяха трудни месеци. Наблюдаваше отлив на публика, но след март ситуацията се нормализира“, поясни Васил Вълчев, директор на храма на Мелпомена в старата столица.

Осем са премиерните заглавия, които Музикално-драматичния театър е представил през първите шест месеца на 2022. Четири от тях са постановки : „Не сме от тях“ по Чудомир, „Графиня Марица“ на Имре Калман, театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“ и „Хъшове“ по Иван Вазов. Постановката по Чудомир е реализирала най-високи приходи до момента.

Храмът на Мелпомена представи и 3 концерта- „Отражения“ с Орлин Горанов, „Гласове и мандолини“ с Мандолинен квинтет София и „Мюзикъл и рок“ с група „Б.Т.Р.“. Най- голям приход е генерирал общия проект с Орлин Горанов.

С юбилеен концерт- спектакъл екипът на театъра отбеляза 70 години от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър.

За най-малките театралите представиха детския мюзикъл „Мечо Пух“ по музика на Александър Йосифов и спектаклите „ Патиланци“ и „Четиримата близнаци“.

В 18 населени места е гостувал екипът на МДТ „Константин Кисимов“ от началото на годината, сред които София, Русе, Плевен, Стара Загора и Бургас . В някои от градовете театралите са гостували повече от веднъж, за да представят концерт или спектакъл.

Диана Колева