Култура

61 творби на военна тематика подреждат за 135-ата годишнина от рождението на Борис Денев

Общо 61 графични творби от фондовете на Националния военноисторически музей и Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново са включени в експозицията „Фронтови етюди”, която откриват от 18 часа утре в старата столица. Изложбата е посветена на 135-ата годишнина от рождението на Борис Денев. Творбите, включени в нея, са на военна тематика, тъй като Денев е участвал Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война като военен художник, припомни в интервю за Общинското радио директорът на ХГ „Борис Денев” Николай Сираков. „Творбите, които Денев създава на фронтовата линия, са от изключително значение както в исторически аспект, така и като художествени произведения на изкуството. Той е един от най-добрите рисувачи с моливната техника”, подчерта Сираков.

Повечето от рисунките са направени с молив, а останалите – с креда, въглен и пастели. С 30 графични творби от фонда си в експозицията се включва Националният военноисторически музей в София.

„Великотърновци  познават Борис Денев повече като живописец, който рисува архитектурни пейзажи от града. Малко хора го познават като военен художник, хубаво е да дойдат и разгледат уникалните му произведения”,  акцентира директорът на търновската галерия край паметника Асеневци.

Интересен момент от биографията на твореца е, че първоначално е записан в списъците на 20-и пехотен търновски полк като „редник Борис Денев Чоканов – санитар”. Заедно с десетки други творци, участвали във войните, напуснали своите ателиета и увековечили бойната слава на българските войници и подвизите им, Денев полага началото на нов жанр в българското изкуство – баталният. „Малко хора знаят, че Борис Денев е  писал фейлетони, по донос е арестуван през 1944 г. и прекарва пет месеца в Софийски затвор и пет месеца – в дупнишки лагер, без да бъде съден. Освобождават го през 1945 г., но му забраняват да се занимава с живопис на открито, определен е с думите „народен враг”. Изключен е от Съюза на българските художници, а по-късно – реабилитиран”, припомни Николай Сираков. През 1967 Денев е удостоен със званието „заслужил художник”. През всичките тези години между 1945 и 1967-а той не пада духом, категоричен е директорът на ХГ „Борис Денев”.

Галерията на Боруна носи името на изключителния творец от 2003 година. Тогавашен директор е проф. Георги Костов. „Прекланям се пред тази личност, която ни напусна през 2005 година. С известна гордост и чест аз се радвам, че съм негов продължител и че мога да допринеса с нещо и за галерията, и за нашия град”, допълни Сираков.

Експозицията „Фронтови етюди” се организира от ХГ „Борис Денев”, Община Велико Търново и Националния исторически музей. Тя ще остане отворена за посетители до 27 февруари включително. След това залата, където са подредени военните рисунки на художника, ще очаква следващите великотърновски автори, оставили своята следа в историята на изобразителното изкуство.