Община

Изложби, концерти, „Детска мелодия на година” и ретро-парти в празничната програма през март

    Богата програма по повод празника на старата столица – 22 март, подготви през целия месец Община Велико Търново заедно с партньори, сподели пред журналисти Нелина Църова – директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”.

Част от събитията са адресирани към най-малките жители и гости на града. Във всички съботни дни ще има спектакли, организирани от театър „Весел”. „Забавната история на музиката” се представя с образователен концерт в читалище „Искра”, а организатор е известният преподавател от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” – Добрин Пелтеков.  Открит урок на тема „Човекът, който спира времето” , посветен на Леон Филипов ще има в Музей „Възраждане и Учредително събрание” на 18 март.

Организирани са и много изложби.  Сред тях са „Родина на кръстопът”, която обединява наши творци от страната и чужбина, „Магията на акварела” за 100-годишнината на Димитър Бонев, както и партньорски проект на местния клон на Съюза на българските художници. Ще бъде открит и Първият студентски форум на визуалните изкуства, където ще се представят само млади автори. Концерт на 16 март от 19 часа със съвременен прочит на вечната българска естрада в МДТ „Константин Кисимов” е подаръкът на Община Велико Търново по повод празника на града – 22 март.

Трабант фест ще събере почитателите си на 21 март. Същия ден от 17 часа в ДКС „Васил Левски” започва гала-концертът на Националния фестивал „Детска мелодия на годината” с представяне на песните-финалисти и изяви на различни таланти. Ретро-парти ще има в парк „Марно поле” от 19 часа на 21 март. То ще е в съчетание с лазерно светлинно шоу.

Празничният 22 март започва със света литургия в църквата „Св.40 мъченици”. Следват шествие с портретите на благодетелите на града и тържествена част пред Община Велико Търново от 10.30 часа. Тук в 12 часа след сесията на местния парламент ще бъдат обявени  почетните граждани и носителите на наградата „Велико Търново”. Празничен калейдоскоп започва в центъра на града от 14 часа. По същото време тръгва и безплатен пешеходен тур по маршрут – църквите „Св.Димитър” в Асенова махала,  „Св.40 мъченици”, „Св.Апостоли Петър и Павел” и крепостта Царевец.  Рок концерт на площад „Цар Асен I” ще има от 18 часа с участието на три великотърновски групи. А от 20 часа е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина” с празнични фойерверки след приключването му.