Култура

„50 + 50 = 30” смятат творците Мариета и Марио Конови

Макар уравнението да не е математически вярно, според законите на изкуството „50 + 50” може да бъде равно на 30. Това смятат великотърновските творци Мариета и Марио Конови. Те откриват съвместната си изложба утре вечер в Художествената галерия „Борис Денев”. През 2018-а и двамата навършват 50 години – „възраст, в която човек така или иначе иска да направи една равносметка за това какъв път е изминал до момента”, сподели в интервю за Общинското радио Мариета Конова. Още един празник отбелязват обаче Конови – 30 години съвместен живот. „Към днешна дата и двамата се чувстваме на по 15 години. Така че смятаме, че математически уравнението може да бъде прието за вярно”, с усмивка допълни художничката.

На 50 човек все още има силите да мечтае, да движи проектите си с енергия и ентусиазъм, смята Конова. Експозицията за първи път събира на едно място работи на нея и нейния съпруг Марио Конов. Тя – подбрала пейзажи и портрети, а той – пластики от дърво и абстрактни композиции, се допълват един друг. „Пространството, избрано за изложбата, осмисля това единство на два различни на пръв поглед творчески процеса. Различни, но в крайна сметка допълващи се”, посочи Мариета Конова.

В рамките на експозицията ще видим част от пейзажите и портретите, създадени по време на пребиваването на Конова в Париж по програма на Международния център по изкуства „Сите Интернасионал дез Ар”. В изложбата тя е подбрала и творби, част от цикъла „Хронология на срещите”, върху който работи повече от десет години. „Изобразявам хора, с които се срещам по време на мои пътувания, симпозиуми и пленери. В конкретната изложба обаче съм подбрала портрети на  близки от семейството ми – на сина ми, дъщеря ми, майка ми, съпруга ми Марио”, каза още Конова.

Изложбата „50 + 50 = 30” ще остане отворена за посетители до края на месеца.