Политика

Цветанов: Обсъжда се 50% от средствата във фонд „Пътна безопасност” да се насочват към общините

Вариантът се обсъжда в парламента от народни представители, МВР и междуведомствената комисия за контрол на фонда. Това съобщи пред журналисти във Велико Търново председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Очаква се с промените в Закона за движение по пътищата да се регламентира възможността с тези средства местните власти да обезпечават своята политика за сигурност, контрол и превенция на пътнотранспортните произшествия, обясни Цветанов. По негови думи философията на „Пътна безопасност” е нарушителите на правилата да инвестират в подобряване на сигурността.

60 милиона лева има в момента във фонда. Постъпленията представляват 50 на сто от събраните глоби за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Във Велико Търново, където Цветанов организира приемна за граждани, коментира искането на кметове на кметства прагът за провеждане на избори за местен управленец да се смъкне от 350 на 100 жители. „Сегашният праг в Изборния кодекс от 350 човека е добър и осигурява оптимална работа в общините”, каза той. „Търси се законова възможност за изготвянето на обективни критерии, по които местните власти да осигуряват бюджети за малките населени места”, съобщи Цветан Цветанов и отбеляза, че някои общини не отпускат и минимални средства за поддръжка в кметствата, поради което е необходим регламент.