Образование

50-годишен юбилей отбелязва търновското Основно училище „Бачо Киро“

50 години от своето основаване отбелязва Основно училище „Бачо Киро“ във Велико Търново. „И аз уча там“ е мотото, което обединява всички събития по повод юбилея. Конкурси, изложби, състезания, спортни надпревари са включени в празничната програма, която започна през месец февруари и ще завърши през октомври с голям концерт. Кулинарно шоу „Заедно забъркахме страхотна каша“, среща на поколенията, издаване на училищен алманах със снимки и творчество на учители и ученици влизат  още в програмата. В стена до библиотеката ще бъде вградена „капсула на времето“, в която всеки клас ще постави свое послание, а на 21 април официално ще бъде открит СТЕМ центърът по природни науки, който се изгражда с финансиране по национална програма на Министерството на образованието и науката.

Идеите за патронния празник са на учениците, отбеляза педагогическият съветник Даниела Стоянова. „Те най-много се радват на концерти и театрални постановки, където могат да изявят способностите си. Имаме много талантливи деца, които пеят, танцуват, рисуват. Винаги предлагат инициативи, в които могат да участват всички, като да почистим заедно двора. Дават предложения как да си изработим мебели или други неща, с които да украсим сградата или  други места, където се събират в междучасията. Хубава идея  тази година е т. нар. „обърнато училище“, когато учениците ще  влязат в ролята на директор, зам.-директори, учители по предмети,  счетоводител“, поясни Стоянова.

На 15 септември в далечната 1972 г. за първи път школото отваря врати. Любопитна подробност е, че училището получава разрешение за строителство като спортно училище  и   това е записано в архивите  на Министерството на народната просвета с министър Светла Даскалова. „Тогава на тази територия е имало лозя, орехови градинки и места за релакс, за да могат гражданите на Велико Търново, живеещи малко по- на изток, да не забравят несгодите на селския бит. При ремонти на двора и  в сградата открихме  следи от останки от малки постройки, но най-много са кладенците – осем, вероятно зоната е  била вододайна. Някои от хората са  още живи и са със собственички интереси и до днес към двора на училището.  Макар че са били обезщетени с жилища, една година ни обраха пейките с мотив, че били върху техния парцел“, разказа директорът Владимир Николов.

До 1968 г. в Търново  е имало начално училище  на името на Бачо Киро. То е било наследник на създаденото през  1924 г. от търновския благодетел Петър Дабков. Той е бил заможен занаятчия, не е имал наследници  и решава да открие две класни стаи до църквата „Св. Марина“. След смъртта му признателни граждани  кръщават уилището на негово име, но с национализацията на едрата градска собственост през 1947 г. училището получава отново името Бачо Киро.

С разрастването на града учебното заведение се развива бурно по думи на Николов. Преди началото на демократичните промени е имало по над 2400 ученици с по   37-38  момичета и момчета в паралелка. След 1989-а много родители остават без работа и тръгват да търсят поминък извън района и страната. Освен това на общинско ниво е решено в училището да няма целодневно обучение и през 1994 г. общият  брой на учениците е 457.

Капацитетът започва да се възстановява с назначаването на Надка Върбанова за директор,  работа като неин заместник започва Владо Николов, а завърналата се от чужбина Марияна Михайлова става помощник директор.

907 ученици, разпределени в 37 паралелки се обучават в момента  в учебното заведение. 73-ма дипломирани педагози водят учебните занятия. 70 на сто от тях са магистри, 24 имат първи клас квалификация, има и един д-р по теология. Младите учители са запазената марка. 42% от преподавателите са на възраст между 22 и 38 години, а трима от учителите са възпитаници на ОУ „Бачо Киро“.

Училището е първото в община Велико Търново, което реновира сградата си по проект за близо 2 млн. лева. То е сред шестте основни училища у нас, в които се изграждат СТЕМ центрове и единственото с две училищни знамена.

Гинка Стефанова е първият директор на ОУ „Бачо Киро“.  Близо 10 години ръководи образователната институция, след което се мести в СУ „Емилиян Станев“.

 

Снимка – Фейсбук ОУ „Бачо Киро“