Денят Община

5-тонно дърво извадиха от водите на р. Белица при Стария мост в Дебелец

Спокойни и в норма са вече водите на река Белица в Дебелец. Още снощи на място бе докарана техника, която да започне отстраняването на донесените от течението дървета в района на Стария мост, съобщи кметицата на града Снежана Първанова. С оглед бързото спадане на нивото на водата още през нощта, операцията по изчистването на коритото започна тази сутрин. Едно от дърветата е с маса 5 тона и дължина над 20 метра. Дейностите по пълното възстановяване на проводимостта на реката продължават. Натрупани дървета има и в други участъци на Белица и Дряновска река, които също ще бъдат отстранени.

Кметицата изказа благодарности към всички екипи, съпричастни към осигуряването на спокойствие на гражданите. Взетите превантивни мерки по почистване на коритата, укрепване на дигите и осигуряване на добра проводимост при високи води, също са дали резултат.

Нивата на реките във Велико Търново и на територията на общината трайно се понижават. В кв. „Чолаковци“ в старопрестолния град към 12,00 ч. Янтра е 2,76 метра при критична стойност от 6,00 м., а в Дебелец Белица вече е под 2,00 м.

През изминалото денонощие кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди постоянно наблюдение на нивата на реките. На всеки час екипи от Общината обхождаха критичните точки, в реално време се следяха и данните от телеметричната система. Дейностите бяха координирани и с регионалната дирекция на пожарната. Още в късните часове на неделната вечер транспортно-строителната фирма „Надежда“ осигури специализиран кран за изваждане на големите дървета, влачени от р. Белица.

Пикът на речните нива бе достигнат късно в неделя заради голямото количество вода, идващо от Трявна. Около 23,30 ч. Янтра се бе покачила до 4,20 метра, а Белица – до 2,90 м. В нито един момент обаче нямаше риск за наводнения във Велико Търново, Дебелец, Килифарево и на други места.