Икономика

5 млрд. лв. оборот са реализирали местните предприятия

Над 5 милиарда лева е оборотът, реализиран от фирмите и предприятията във Велико Търново и региона през миналата година. Това стана ясно двустранния българо-румънски форум, който се провежда днес в Старата столица. Данните представи замл-министърът на икономиката Александър Манолев.

63% от оборота е реализиран в сферата на услугите, 28% – в производството и 8% – в селското стопанство. 3,6% е ръстът на брутния вътрешен продукт в общината през 2017 година. Тенденцията на устойчив икономически ръст продължава и през настоящата година, като се очаква повишението на БВП да достигне 3,8%.

Пред гостите, Даниел Панов  посочи, че до края на 2021 година се очаква край града да се пресекат двете най-важни магистрали за Северна България – „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“, които са част от четвърти и девети европейски коридори. Градоначалникът представи пред предприемачите икономическия профил на града и  мащабните проекти за градска среда, които се очаква допълнително да повишават инвестиционния интерес.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта, че Велико Търново е сред отличниците в сферата на европроектите. Манолев също посочи, че е налице трайно повишаване на интереса към Старата столица от чуждестранни инвеститори. На около 200 милиона евро възлизат румънските инвестиции в България, добави заместник-министърът.

По време на форума бе подписано двустранно споразумение между бизнес-асоциации от България и Румъния, което предвижда промотиране на родни и румънски производства чрез фестивали и общински пазари,  създаване на бизнес инкубатори и др.

Снимка: FineIdea