Култура

27 ученици участваха в програмата „В помощ на библиотекарката” на читалище „Надежда”

   С тържество завърши лятната програма „В помощ на библиотекарката”, която се реализира за трета поредна година във великотърновското читалище „Надежда”. В нея през ваканцията се включиха 27 деца и ученици. Немалка част от тях са за трети път в инициативата на библиотеката.

Прекарахме отново едно незабравимо лято с всички наши по-малки и по-големи помощници. Те обслужваха читатели, отчисляваха и зачисляваха книги. Правихме театър на маса, езикови и литературни упражнения. Но най-атрактивното ни занимание беше сътворяването на книга-игра”, разказва библиотекарят Бисера Дживодерова. И леко повдига завесата на идеята… Главен герой в книгата-игра е седмокласникът Иван Петров. Той иска да прекара интересно лятната ваканция. „Сюжетите са три. Първият има криминален привкус – ученикът отива на село, но там има съмнителен съсед. Вторият е интелектуален – героят търси книги от задължителния списък и в библиотеката разбира за програматаВ помощ на библиотекарката”. Включва се в нея и научава тайните на професията. В третия вариант младежът се влюбва.„ Книгата-игра писаха най-големите. Стигнаха до половината на сюжета. Правиха и илюстрации. Ще я довършим догодина. Може да потърсим и вариант да се издаде”, сподели още Дживодерова.

Всички участници в програмата на библиотеката в читалище „Надежда” получиха грамоти, а най-активните и книги. По желание учениците могат да идват и да помагат тук и през учебната година. А екипът обещава да ги изненада с коледна и великденска работилница.