Култура

70-годишната Хилъри започнала да учи български… по грешка

Британката Хилъри, която е сред участниците на 42-ия Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”,  започнала да учи български… по грешка. Макар да признава, че в началото смятала България за измислена страна, учи езика и буквите на Климент Охриски вече 10 години. Тя е най-зрялата в житейски план участничка в семинара. Вече поназнайва няколко красиви думи. Кои  – чуйте от нея:

Любовта и българския език са свързващите звена за още двама семинаристи. Крина е от Румъния, Тима от Германия. И общуват на няколко езика – английски, руски, български и този на любовта към родната, нашенска култура.

Елзбета от Словакия и Естер от Унгария са само две от семинаристките в Международния летен семинар по български език, които между занятията по фонетика, ситнаксис и граматика решиха да се включат и в серията лекции по история на изкуството, поднесена от един от най-големите ерудити в областта у нас – проф. Антоанета Анчева, бивш декан на Факултета по изобразително изкуство и единствен член на Националната акредитационна комисия за висшите училища от Велико Търново. Двете девойки правят своите първи крачки в свещения език на нашите деди, поради което се наложи да ни разкажат малко повече за себе си – „по вавилонски”, на три други езика.

Сред най-далечните участници е Линг Чи И Уан, която предпочита да я наричат с българското й име – Елина.