Образование

450 000 ученици, учители и родители са се регистрирали в образователния сайт „Уча се”

Над 25 милиона изгледани видео уроци и почти половин милион регистрирани ученици, учители и родители отчита образователен сайт №1 на България – „Уча се”. Сайтът съществува от 2012г. и предлага видео уроци по всички учебни предмети от 1. до 12. клас, чрез които, по забавен и достъпен начин, учениците усвояват учебния материал.

„Видео уроците са направени по учебната програма и няма значение по кой учебник учат учениците. Ние съчетаваме най-важното от всички учебници.”, сподели за Общинското радио Дарин Маджаров – създател на сайта.

Екипът на „Уча се” вече наброява 80 души – учители, презентатори, програмисти, сценаристи и хора, които се грижат за разпространението на сайта. Учители от над 1000 училища в цялата страна използват в часовете си уроци от „Уча се”, а надеждата на Дарин Маджаров е това да се наложи като съвсем естествен начин на преподаване.

„Вярвам, че да се работи за развитието на образованието е най-ценното, което един човек може да направи. Виждам „Уча се” и след 20 години, когато онлайн обучението и видео уроците ще се наложат като начин на преподаване. Предвиждаме да има и връзка на живо между учители и ученици. Така ученикът ще може да гледа уроците вкъщи и ако все още има въпроси, свързани с материала, ще може да се свърже на живо с учител, който да му обясни.”

Освен да препоръчват сайта на децата си, много родители го ползват, за да учат езици.

„Имаме видео уроци по английски, френски, немски, испански, дори китайски. Искаме да развием уроците по руски, но търсим още хора, с които да ги разработим. Всеки учител по руски език е добре дошъл в нашия екип.”, каза още Дарин Маджаров.

Той е  завършил с медал за отличен успех (6.00) Априловска гимназия през 2006 г. През периода 2006 – 2011 г. получава бакалавърска и магистърска степен по електроника и компютърни науки в Jacobs University (Якобс Университет) в Бремен, Германия. От 2011 г. е докторант в областта на възобновяеми източници на енергия и електрически коли в KU Leuven (Католически университет, Льовен), Белгия. След като интересът към „Уча се” нараства, Дарин прекъсва докторантурата си и се завръща в България, за да се отдаде изцяло на „Уча се” и да изгради силен екип, с който да подобрят образованието в България.

Сайтът е носител на награди, сред които „Най-добър образователен сайт на България” за 2012, 2013 и 2014 година, „Иновативен StartUP на България” за 2013 година и „Най-голям принос в образованието” за 2013 г., а за създаването му Дарин Маджаров е удостоен с призове от класациите „30 таланта под 30 години, „Новите 40 лидери на България под 40 години” и  „Принос към живота и благосъстоянието на българските деца”.