Политика

440 хиляди са получили общините в област Велико Търново за осигуряване на изборите на 11 юли

440 хиляди лева са получили общините от област Велико Търново за организационно-техническото обслужване на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Около 66 хиляди лева са преведени за осигуряване на дезинфектанти и лични предпазни средства. Районната избирателна комисия има 5000 лева за закупуване на защитни маски и дезинфектанти на членовете на секционните избирателни комисии, които ще предават протоколите в изборната нощ. Това съобщи на пресконференция областният управител Георги Гугучков.

Водени са разговори с ректора на Великотърновския университет за предоставяне на зали в Корпус 5 на висшето училище, в които да се настаняват част от пристигащите СИК до явяването им в Районната избирателна комисия и обработка на книжата от „Информационно обслужване“, допълни ръководителят на техническия екип Петя Райкова.

22 листи с 212 кандидати за народни представители са регистрирани към момента. Образувани  са 400 секционни избирателни комисии, а заявените хартиени бюлетини са 212 хиляди, каза председателят на РИК Николай Илиев. Предстои разкриване на подвижни секции. „Според решението на ЦИК секция за гласуване с подвижна избирателна кутия се съставя до 26 юни, ако има подадени не по-малко от 10 заявления до кмета на съответната община“, уточни Илиев. По негови думи на този етап не се предвижда гласуване с демонстрационни машини в областта. „Не знаем с колко  машини ще разполагаме, но имаме  300 секции с над 300 избиратели, в които според закона трябва да има поне една машина“, отбеляза председателят на РИК.