Образование

42 000 лева бяха събрани на благотворителен бал за довършването на университетския храм „Св. Евтимий, Патриарх Търновски”

42 000 лева бяха събрани на благотворителния бал от националната кампания за набиране на средства за подпомагане изграждането и довършването на университетския храм „Св. Евтимий, Патриарх Търновски”. Основен двигател, организатор и домакин на събитието бе Стефан Шарлопов, възпитаник на Великотърновския университет и основен спонсор на строителството на храма.   Сумата бе събрана за един час  от търга на антикварни предмети от IX и XX век и две картини от 30-те и 40-те години на XX век от известните български художници Борис Денев и Деньо Чоканов. Ректорът проф. Христо Бонджолов закупи икона на Свети Тервел, която дари на университетския храм   „Св. Евтимий, Патриарх Търновски”.

Касичката си с 97,98 лв. на монети даряват и най-малките деца на Стефан Шарлопов – шестгодишните Георги и Илия, увлечени и те от родолюбивата кауза на своя баща.

Благотворителното събитие завърши с много настроение, с прекрасните изпълнения на ансамбъл „Българе” – изненада от Стефан Шарлопов, и „Звук и светлина” – със съдействието на инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново.

Ръководството на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” изказва своята благодарност и признателност на г-н Стефан Шарлопов и всички, които се включиха в благотворителния бал и с финансовата си подкрепа спомогнаха инициативата за набиране на средства за довършването  на университетския храм   „Св. Евтимий, Патриарх Търновски” да бъде повече от успешна!

Националната благотворителна кампания за университетския храм   „Св. Евтимий, Патриарх Търновски” продължава. Средствата, които се набират, са необходими за цялостното интериорно оформление на храма, което включва стенописи, изработката на иконостаса  и иконите му, църковна мебел и църковна утвар.