Любопитно

4-годишно великотърновче е картинг пилот

Той е само на четири годинки, а ходи на състезания и печели награди. Това е малкият голям Симеон Симеонов от група „Мечо Пух“, в детска градина „Първи юни”  и вече е … състезател по картинг. Негов треньор е баща му Иво Симеонов, бивш състезател по картинг и Формула „Естер“. За годишните награди в Австрия Симеон е класиран на трето място. Повече за увлечението му, разказва баща му, великотърновец, дългогодишен пилот по картинг:

„Всичко започна на 2 април тази година от пистата в Австрия. В страната със семейството ми живяхме 18 години, но от два месеца се прибрахме в България, във Велико Търново. Моята дъщеря Ивон на 8 години от три години е картинг състезател и малкият е идва редовно с нас. Качих го на колата да опита. Започнахме с тръгване и спиране. Хареса му и продължихме да тренираме след това. Тъй като в Австрия няма „бебешки” шампионат организирахме такъв. В съседни страни има такъв – от 5 до 7 години, но в страна няма. Така през май започнахме с пет деца – Симеон, племенника ми, детето на едно приятелско австрийско семейство и две други. Така моят син стана трети в Националния австрийки шампионат. Иначе спортът картинг е добре развит в Австрия”, пояснява 44-годишният Иво.

Това е скъп спорт уточняваме с него, но като дългогодишен картиг пилот той е и механик, и треньор на децата си и това много му помага.

Колата на малкия Симеон е с четиритактов двигател, 90 кубика, 3,5 конски сили. Вдига 45 км/час. Има вградено дистанционно, с което да се ограничава скоростта, да се спира при нужна и прочие.

„Много е щастлив малкият. „Искам и аз”, все повтаряше. Още нямаше сила в ръцете, когато искаше да върти волана, макар че напрежението не е голямо, той се отклонява на около 45 градуса на ляво и дясно. Управлението е леко за детските ръчички. Сега като е по-уверен в своята машина започна да иска да кара като моя картинг, на сестра си. Много е въодушевен. В детската градина постоянно приканва децата, ако разрешели майките и татковците им, да дойдели, да му видят машината, да я покарат”, усмихва се бащата на малкия голям Симеон.

Най-доброто е, че спортът учи на отговорност и дисциплина. Да познаваш машината, означава да я овладееш. Знаеш, че всичко е в твоите и ръце и след време като се шофира кола, придобитите уменията са безценни. Преценяваш и предвиждаш много по-бързо обстановката.

8-годишната Ивон също печели награди. Днес пътува за своето участие в последните два кръга на Австрийския шампионат на 20 и 21 октомври.  Ако ги спечели, ще стане Шампион на страната за 2018 година в нейната възрастова група. Тя е възпитаник на ОУ „Бачо Киро”, в 3 клас. От нея малкият Симо се учи на много неща, а Иво е щастлив баща, защото има кой да го наследи в любимия картинг.

сн. Фейсбук

Кремена Крумова – Попова