Култура

Своята „Техническа проверка“ представя авторът Ангел Иванов

Дебютната си книга  „Техническа проверка” ще представи пътешественикът Ангел  Иванов днес от 16:00 часа в зала „Европа” на Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий” по покана на Евгени Коев и от 18:30 часа в Клуб 7.

Ангел Иванов е роден в град Габрово през 1988. Завършва Национална Априловска гимназия, а по-късно продължава образованието си  в СУ „Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио „Реакция“. Няколко години е телевизионен сценарист в различни предавания като „Ку-Ку Презареждане“ и „Господари на Ефира“.

За срещата с академичната общност и студентите авторът е подготвил презентация със снимки от местата описани в книгата, с която ще  отведе гостите си на пътешествие както  в България така и в различни части на Европа и Азия включително Божи гроб и Светите земи.

Второто представяне на книгата е с участието на журналиста Димитър Върбанов и музиканта Цветомир Цанков.

„Техническа проверка“ е сборник  с близо 50 разказа „от пътя за пътя“ , създадени в продължение на 12 години. „От както се помня се занимавам с писане в най-различни форми и най-накрая стана време да се насоча и към литературната част.  През последните две години събирам произведенията в книгата. Включих и  първия си разказ, който написах, когато бях на 18 години“ сподели Ангел Иванов.  Първата кратка история дава названието на  цялата книга.  В него един човек на 1 април- денят, в който се извършва техническа проверка на  сирените в цялата страна, решава, вместо да направи проверка, да изкрещи на света „Щом любов нямам, нищо не съм!“  „Стори ми се, че тази невпечатляваща на пръв поглед машинна метафора е подходяща и за име на книгата”  сподели авторът Ангел Иванов.  „Също като героя искам да кажа на читателите  „Щом любов нямам, нищо не съм!“ и не съм единственият, който го прави. Това е цитат от първото послание на Св. Апостол Павел до Коринтяните . Така завършва Химнът на любовта. Думите му се срещат по различен начин в различна перифраза на няколко места в сборника „Техническа проверка“.“ добави Ангел Иванов.

Съвременният български писател Деян Енев определя книгата като най-силния разказвачески дебют, който е чел през последните години и добавя: „Невероятният усет към детайла, умението му да описва хората, перипетиите им и изтичащото време в един ненадеен миг зазвучават в тях с органова мелодия и без значение кое е онова нещо, което е превърнало вътре земята в небе– дали детството, дали жената, или Бог, ни се дава да видим кое остава в потока на изтичащото време и кое безвъзвратно изчезва“.

Диана Колева

Снимка: Светлозар Гатев