Любопитно

3 съвета как да си намерите сигурна работа в чужбина

Към търсенето на работа в чужбина днес се ориентират все повече хора. Сред множеството предложения на пазара намирането на сигурен работодател е все по-трудно. Редица са компаниите, които подпомагат осигуряването на работа в чужбина чрез извършването на посреднически услуги. Немалко са и тези обаче, които извършват подобна дейност, но нелегално и с цел да подведат кандидатите за работа, предлагайки им нереални условия за работа и заплащане. Подбрахме 3 съвета как да намерите сигурна работа в чужбина?

Доверете се само на легална компания

На пазара днес има множество компании, които предлагат посредничество за работа в чужбина. В случай че сте попаднали на такава, трябва да се уверите, че компанията е регистрирана за извършване на подобна дейност. За целта можете да направите справка в регистрите на Агенцията по заетостта. В сайта на ведомството са публикувани списъци, които са със свободен достъп. В случай че компанията, която сте избрали да ви посредничи при осигуряване на работа в чужбина, не фигурира там, не бива да ѝ се доверявате.

Уговорете си среща с представител на компанията

Редица са фирмите-посредници за работа в чужбина, които имат собствен сайт или страница в социалните мрежи. За да сте сигурни обаче, че работата, която ви се предлага така добре рекламирана онлайн, е напълно легална и сигурна, уговорете си среща с представител на компанията. Ако фирмата е голяма и утвърдена вече на пазара, то тя трябва да има и офис, в който да посреща и урежда отношенията си с бъдещите кандидати за работа. Ако комуникацията се води само онлайн, по телефона или ви искат определена сума пари предварително, а отказват да се срещнат с вас лично, незабавно трябва да ви светне сигнална лампичка, че нещо не е наред.

Отношенията ви трябва да са уредени с договор

Осигуряването на работа чрез посредническа фирма трябва да се осъществява въз основа на сключен посреднически договор между страните, т.е. вие и компанията, която сте избрали. Фирмата следва да ви запознае подробно с условията на работа в държавата, където ще бъдете изпратени, както и с данните на работодателя. За да бъде всичко легално, сключването на договор с работодателя също трябва да се случи преди заминаването. Както казахме, това трябва да стане при срещата ви с представител на фирмата-посредник, в противен случай, освен че сте в разрез със закона, може да се окажете и измамени.