Култура Образование

28 награди връчиха в кампанията „Ела в билиотеката“

6-годишният Владислав Каинов, ученик в СУ „Ем. Станев” получи най-голямата награда в лятната кампания „Ела в библиотеката“, провела се под патронажа на председателя на Великотърновския Общинския съвет – лаптоп. Той е заел най-много книжки за времето от 1 юни до 15 септември – 111. На официална церемония в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ днес бяха връчени още 27 индивидуални грамоти и награди за победителите в различните възрастови групи и категории – специални награди, за устойчива работа с педагози, за активен посланик на библиотеката, за четящо семейство и др.

Инициативата се състоя за шеста поредна година. От 1-ви юни до 15-ти септември всички ученици, читатели на Регионална библиотека, се включиха в надпреварата, като кампанията имаше за цел насърчаване интереса на младото поколение към книгите. По този начин организаторите провокираха подрастващите да четат и да обогатяват своята култура и грамотност. Официални гости на награждаването бяха Нейко Генчев – заместник-кмет на Община Велико Търново, Венцислав Спирдонов – председател на Общинския съвет във Велико Търново; Валерия-Тереза Дончева – общински съветник и председател на постоянната комисия „Образование, наука и култура”; Розалия Личева – началник на Регионално управление на образованието; Пенка Игнатова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“. Гостите бяха приветствани от доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново. На тържественото награждаване бяха връчени Специални награди. За личен пример организаторите отличиха Людмила Тодорова – учител в ОУ „Димитър Благоев” в старата столица. Награда за устойчива работа беше присъдена на Кристина Димитрова, преподавател в занималня „Интелекти”. Носител на Награда за активен посланик на библиотеката организаторите връчиха на Янка Ангелова, технически сътрудник в СУ „Вела Благоева” – В. Търново. Всички те са едни от най активните партньори на библиотеката от учителската гилдия за тази година.

На мероприятието бяха присъдени колективни награди, наречени тематично „Моето четящо семейство”. Първата беше за Габриела Голишева и Даниела Грънчарова-Голишева. Втората организаторите присъдиха на Михаил и Вероника Димови. Специална награда организаторите връчиха и на един от най-малките читатели на библиотеката за 2022 г. Георги и неговото семейство – неговите майка и баща Василена и Румен Антонови и баба Светла Георгиева. „С приятели на библиотека” беше връчена на Жанет Георгиева, Виктория Даалиева, Михаела Чолакова, Стела Тодорова и Деница Косева. Тези момичета, които са възпитаници на СУ „Емилиян Станев“, със своя своеобразен „Литературен клуб” са доказателство, че библиотеката е място не само за четене на книги, но и благоприятна среда за срещи и много положителни социални контакти. Те са дългогодишни читатели, първо на детските ни отдели, а в последствие и на Средношколски отдел. Традиционно организаторите бяха подготвили Специални награди за най-малките читатели от предучилищна възраст, които посещават библиотеката с помощта на своите родители. Те бяха за Теодор Асенов, Елена Виткинова и Петър Армянов.Също бяха излъчени и Специални награди за активен принос на учители от Детски градини и Родителски кооператив. Те бяха за Надя Каинова, Десислава Мучинова и Николина Колева, учители в Детска градина „Ален мак”, а преподавателите Росица Ивановска и Мария Балабанова от Родителски кооператив „Слънчева пътека” бяха също наградени за заслугите и приноса им към дейността на Детски отдел.

Наградата за устойчив читател отиде при Преслав Йорданов, който си я заслужи с постоянството си в ползването на всички филиали на Регионална библиотека не само по време на лятната кампания, но и през цялата година. Финал на събитието беше обявяването на трите големи награди в различните възрастови категории. За читателите от 7 до 10 години наградата получи Владислав Каинов, ученик в 1 д клас на СУ „Емилиян Станев“, за заетите от него 111 книжки за периода на кампанията. Негов любим герой е костенурчето Франклин. Смята, че четенето му помага да се справи по-добре в училище. Книжките му разкриват нови светове и думички. Става и по-умен.

В категорията от 11 до 14 години отличена беше Ваяна Николова от 6 Б клас на СУ „Емилиян Станев”. Тя е заела 34 книги за периода на кампанията, а на награждаването поздрави другите участници и гости с музикално изпълнение на цигулка. Във възрастова категория от 15 до 17 години награда беше връчена на Деница Владева, ученичка в 12 клас на ПГТ „Д-р Васил Берон“. За периода на кампанията на картона й са регистрирани 68 записани книги, което я прави първенец в нейната възрастова група. Организаторите благодарят на всички ученици и учители, взели участие в кампанията и желаят успех в следващите издания на инициативата.