Култура

27 разказа описват какво се случва „До следващото влюбване“

Любовта е вечната тема във всяко изкуство- било  то към човек, момент или към самия живот. В литературата това чувство също е обект на засилено внимание. Още от Тристан и Изолда, описани в един от първите рицарски романи, през трагичната история на Ромео и Жулиета към заклеймената от обществените порядки страст, пламнала между Ана Каренина и граф Вронски чак до съвременните Луиза и Уил много книги са били посветени на нюансите на любовното изживяване. Още Шекспир казва:“Живеят само влюбените, останалите просто съществуват“. Но какво се случва в пространството до следващото влюбване и съществува ли такова?

Отговорът на този въпрос дава авторът Явор Перфанов с новата си книга с 23 разказа и 4 импресии. Изданието се казва „До следващото влюбване“. Заглавието не е избрано случайно. Един от разказите в книгата носи същото име, а писателят споделя, че дели живота на етапи според любовните изживявания.

„Струва ми се, че в човешкия живот тъгата не идва от глад или бедност. Това са временни състояния, които се променят. Нещастието се загнездва в душите ни заради несподеленост, приклюваща със следващото влюбване. Виждам живота разделен на части- всяка една е определена от нова любов, която носи положителен заряд. Книгата е събрала в себе си всички емоции, които човек изживява в очакване на другия етап и надежда за ново начало“ , разказа Явор Перфанов.

Творчестово му е вдъхновено от живота. Както в предишните си две книги, така и в тази се фокусира върху  онези герои с главно „Г“, разхождащи се между нас по улиците.“В „14 години до пролетта“  читателите ще се срещнат с едно момче, което изживява първите си любовни трепети. В друг разказ ще се запознаят с  две семейства, сплотени от една трагедия- смъртта на дете. Неговите родители даравят органите му, за да живее друг малчуган, поразен от коварна болест. Запознават се със семейството на болното дете и тежестта на битието, която заедно поделят чрез благородния жест, им дава утеха.Вижда се чисто човешката любов към другия индивид като ближен. Ще се вгледат и в празния стол на масата по време на празници, който пази мястото на обичния, отишъл си от този свят“, допълни Перфанов.

Импресиите съдържат личните размисли на автора за мълчанието, щастието, усмивката и наивността. Книгата излезе по-рано през годината, но до момента все още не е била представяна в Търново. Това ще се случи след края на летния сезон в началото на следващия месец.

Явор Симеонов Перфанов е роден на 17 април 1976 г. в гр. Горна Оряховица, където живее. Завършил е Механотехникум. Работи като строител. Има репортажи за BBC London за българска секция и е работил в местен ежедневник. Aдминистратор е на Литературен клуб „Многоточие”, който има и своя фейсбук група. Автор на книгите с разкази „Бримките на живота” (2018) и „Нещата, които си струват” (2018).

 

Диана Колева