Култура Община

264 творби участваха в конкурса „Аз в един вълшебен свят”

Традиционно, за десета поредна година, Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс организира конкурс-изложба за детски рисунки „Аз в един вълшебен град”, посветена на празника на града.

Целта ни бе да популяризираме и поощрим интересите на подрастващите към изобразителното изкуство и красотата, да открием и насърчим младите таланти на Велико Търново да творят.

В конкурса участваха 264 творби на деца и ученици от града и от Дебелец, като най-активни се оказаха децата от детските градини: „Райна Княгиня“, „Първи юни“, „Пламъче“ и школата по изобразително изкуство към Общински детски комплекс.

В своите произведения участниците използваха всички видове живописни, графични и приложни техники върху лист с формат А4 за най-малките и 35/50 за по-големите.

Компетентно жури с председател доц. д-р Мариета Конова, художник и ръководител катедра „Църковни изкуства“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“,  членове: Мартин Митев, художник и председател на Представителството на Съюза на българските художници, Велико  Търново и Бисер Николов, художник и докторант в катедра „Църковни изкуства“, селектира детските творби по следните критерии: композиционни умения, оригиналност и въображение, техническо изпълнение, пространство и материалност.

Две първи места в групата на най-малките получиха: Анита Иванова, на 6 г., от ДГ Райна Княгиня“ и за Калина Рашкова, 6 г., от ДГ „Първи юни“.

Второто място също бе поделено между Владислава Славчева, от подготвителната група на ОУ „Д. Благоев“ и Наталия Колева, от ДГ „Пламъче“, гр. Дебелец.

При учениците от първи до четвърти клас, на първото място се класира Емануела Назим, 4-ти клас, от СУ „Емилиян Станев“. На второ – Крум Колев, от школата по изобразително изкуство при ЦПЛР Общински детски комплекс, а на трето – Виктория Костадинова, от 2-ри клас, на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

При най-големите, от V – VІІ клас, първото място бе за Ванеса Анчева, 5-и клас, ОУ „П. Р. Славейков“, второто – за Божидар Георгиев, 6-и клас, ОУ „Димитър Благоев“, а третото – за Дария Димова, 7-и клас, от ОУ „Бачо Киро“

Журито отреди четири специални награди за най-активно участие. Те бяха за децата от детските градини „Първи юни“, „Райна Княгиня“, „Пламъче“ – гр. Дебелец и за участниците в школата по изобразително изкуство в Общински детски комплекс.

Специална грамота от Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново получи София Шабаркова, 8-годишна, от школата по изобразително изкуство при ЦПЛР ОДК.

За съжаление, поради въведеното извънредно положение и забраната за провеждане на масови мероприятия, тържество по награждаването не бе проведено.

Всички изявени участници получиха грамоти.

Сега, с отпадане на част от ограничителните мерки и с любезното съдействие на МОЛ – Велико Търново, отново имаме възможност да експонираме изложбата.

Това ще се случи в навечерието на Деня на детето.

Всички участници в конкурса ще могат да видят своето произведение, като посетят третия етаж на Мола, до кафене Бианко.

Нашите любезни домакини са подготвили и изненади за малките творци.

 

Анелия Пейчева

Директор ЦПЛР ОДК