Спорт

26 отбора участваха в националния преглед на планинските спасителни отряди в Ксилифор

С отлични отзиви за прекрасното домакинство завърши летният национален преглед на отборите от планинските спасителни отряди в страната, който се проведе в района на парк Ксилифор и Велико Търново. Негов организатор за втори път в историята на шампионата е планинският спасителен отряд от старата столица. Той зае достойното трето място след първия отбор на Ловеч и първия софийски отбор.

В националния преглед участваха рекордните 26 отбора от 24 планински спасителни отряда в цялата страна. Ловеч, София и Троян се включиха в първенството с по два отбора. Бяха записани 27 тима, но в последния момент единият трябваше да се включи в акция за спасяване на пострадал. Така подготовката си в различни дисциплини показаха 26 отбора. С един повече те бяха през последните 20 години само веднъж на Мальовица”, сподели Боян Димов – ръководител на великотърновския планински спасителен отряд.

Участниците се състезаваха в много динамично трасе. Проведе се  и ориентиране на крепостта Царевец. От нея с подходящи съоръжения състезателите се спуснаха по стените от 15 м височина. По-късно на скалите край Ксилифор показаха умения по изграждане на установка, спускане на пострадал и необходимата обработка. На финала на поляните в парк Ксилифор отборите използваха отново завидни умения в оказване на долекарска помощ и обследване на пострадал.

„ Благодаря на ТД „Трапезица 1902” за предоставянето на базата си за нощувка на участниците. Всички бяха впечатлени от отличното поддържане на района, екопътеките, атракциите. За отборите бе излъчен и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина”, за което ни съдейства Община Велико Търново. Регионалният исторически музей пък предостави на класираните до шесто място отбори безплатни билети за свои обекти. През 2020-а ще има зимен национален преглед за планинските спасителни отряди”, разказа още Боян Димов.