Прокуратура

252 преписки и 57 досъдебни производства е образувала прокуратурата за нарушения, свързани с изборите

252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите, са образувани в прокуратурите на територията на страната от началото на предизборната кампания до 09.00 часа днес.
Дванайсет преписки и две досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание.

На двама кандидати за народни представители имунитетът е свален и вече са им повдигнати обвинения за извършени престъпления.
Повечето от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.
Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.
За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.