Култура

24 часа комикс предизвикателство ще стартира в старата столица

24 часово комикс предизвикателство отправя към великотърновци и гости на града списание Ко-миксер, съобщи за Общинското радио Виктория Добринова от Старт ит смарт.

Събитието, което от 2004 година насам традиционно се провежда в редица страни от цял свят, насочва вниманието към разказите в картинки, любими на поколения малки и големи. Партньори на инициативата в старата столица са Старт ит смарт и Freeдом 21, където на 6 октомври в 21 часа ще се съберат любителите на жанра. „Там има всичко, което да улесни предизвикателството – широки и светли работни места, кухненски кът, пространство за почивка и страхотна вдъхновяваща гледка”, пишат на фейсбук страницата си организаторите. „Лично според мен, комиксът е изключително интересен жанр – добре дошли са не само, хората които се занимават с него, но и всички, които проявяват интерес към изкуството. Неговата специфика може да те научи на много – не е задължително да си комиксер, за да дойдеш на събитието”, допълва Вики Добринова

Нормално, за създаването на една история и илюстрациите към нея са необходими месеци, но вече 13 години – хиляди художници от цял свят опровергават това, като се хвърлят смело в предизвикателството. Така, освен че „дописват” милиони цветни страници в световния културен фонд, споделят и своя творчески процес с любители, за които да бъдещ комиксер винаги е било мечта. Авторите на едноименния проект споделят своята равносметка, че ако в начало – преди пет години са положили основите му просто като студенти, то днес всички те са дизайнери или илюстратори, все така запалени по жанра.

На място ще има безалкохолни напитки и снаксове за подкрепа, но е добре участниците да си донесат храна, тъй като събитието ще приключи на следващата вечер. Препоръчително е ентусиастите да си подсигурят и собствени материали за рисуване. Местата са ограничени и всеки който желае да се включи следва да го заяви на лично съобщение във фейсбук или на и-мейл co.mixerbg@gmail.com до 2 октомври, уточняват ко-миксърите.

Ко-миксер съдържа кратки истории от различни автори, без продължение, като всички те са обединени под темата на броя. Вроденият им стремеж към стилова пъстрота остава пълна свобода по отношение на изразните средства. Осемте му броя могат да бъдат намерени на официалната му уеб-страница. Авторите му отправят отворена покана към всеки, който желае да експериментира да се включи както в събитието, така и в работата по списанието. Защо не след 24-часовото предизвикателство във Велико Търново да очакваме и един тематичен брой, посветен на старата столица?