Образование

231 курсанти приема НВУ „Васил Левски”. Висшето училище започва съвместно обучение с Шуменския университет

231 кандидат-курсанти в 21 военни специализации приема Националният военен университет за учебната 2019/20 година.  Местата за първокурсници във факултета във Велико Търново са 106, в Шумен 93 и в Долна Митрополия 32, съобщи на брифинг началникът на висшето училище бригаден генерал Пламен Богданов. В проекта за прием са включени  още 46 бройки за задочно обучение на 46 сержанти, войници и офицерски кандидати, както  и 28 места в курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело за военнослужещи, които имат завършена бакалавърска степен, допълни бригаден генерал Богданов.

За първи път учебното заведение обявява ранен прием. Документите за него вече се приемат във военните окръжия и в учебните звена на Университета.  Конкурсните изпити започват на 1 февруари от Пловдив и се ще проведат в още 10 града на страната.

От новата учебна година НВУ стартира съвместно обучение с Университета в Шумен. Двата вуза ще подготвят кадри по военна специализация „артилерийско инструментално разузнаване”  и гражданска специалност – „геодезист”.

Нова специалност за студените е „киберсигурност”. Тя ще се изучава във факултета на НВУ в Шумен.

Подробна информация за сроковете за кандидатстване, изпитите, изискванията към кандидатите е публикувана на официалния сайт на НВУ „Васил Левски“.