Образование

21 курсанти и студенти на НВУ се завърнаха в България с полет на „Спартан”

21 курсанти и студенти от Националния военен университет „Васил Левски”, които са били на обучение по програма „Еразъм”+ във военни образователни институции  в Латвия и Полша, са транспортирани до България.
Полетът е извършен със „Спартан“ от състава на Военновъздушните сили по маршрут София – Рига – Варшава – София. На борда на самолета е имало лекар от Военномедицинска академия.  Лицата ще бъдат поставени под 14-дневна карантина с цел спазване на противоепидемичните мерки.

По време на карантината курсантите ще бъдат настанени в отделна сграда на Националния военен университет във  Велико Търново, отдалечена от останалите корпуси, където ще са под непрекъснато лекарско наблюдение, съобщават от Министерството на отбраната.

Ръководството на Военния университет осигурява всички необходими грижи за запазване здравето на поставените под карантина курсанти. Изготвено е меню с осигуряване на оптимално количество енергия и хранителни вещества за повишаване на имунитета им. Храната ще бъде доставяна до помещенията, в които са настанени, за да се избегнат външни контакти. Осигурен е 24-часов достъп до медицинска помощ. Създадена е организация за ежедневно набавяне на санитарни и хигиенни продукти за лична употреба от обучаемите, съобщи в социалните мрежи  началникът на висшето училище полк. Иван Маламов.