Община

20 машини чистят Велико Търново, пръснати са над 180 тона пясък

Улиците във Велико Търново и пътищата в общината са проходими при зимни условия. 20 машини работят по пътната мрежа в Старата столица. Над 180 тона са разпръснатите инертни материали от започването на валежите от сняг, продължаващи вече 14 часа. Затруднения създават поривите на вятъра и отрицателите температури, които и към момента се задържат в рамките на -7 градуса по Целзий.

Още в 5,30 ч. тази сутрин кметът Даниел Панов свика оперативния щаб, който непрекъснато следи обстановката в града и общината и координира дейностите по снегопочистване. Няма населени места без ток и вода, няма и затворели или непроходими пътища.

Във Велико Търново с приоритет се обработват главните улици и булеварди, както и маршрутите на градския транспорт. Близо 50 километра е първостепенната пътна мрежа. След спирането на валежите техниката ще бъде пренасочена по второстепенните улици, които са с обща дължина от 64 километра. Над 60 служители на ОП „Зелени системи“ почистват тротоарите, стълбищата и обществените пространства.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов апелира към жителите на старопрестолния град да не предприемат пътувания с неподготвени автомобили, особено ако последните са с летни гуми, а в днешния ден да използват обществения транспорт. Градските автобуси се движат нормално и по разписание.

Съгласно Наредбата за опазване на околната среда собствениците, наемателите и ползвателите на жилищни и офис-сгради, на магазини и други търговски обекти са длъжни сами да изчистят снега от прилежащите си тротоарни площи. Община Велико Търново напомня на притежателите на автомобили да събират снега на купчини, а да не го хвърлят по улиците.

Сигнали, свързани със зимната обстановка, могат да бъдат подавани на телефон 062/619102.