Здравеопазване

20-годишен младеж от Търново спаси с органите си 2-годишно момиченце и двама мъже

На 17-ти октомври във Велико Търново възникна осма донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” за 2017 г. Близките на 20-годишен мъж от област Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на тежка черепно мозъчна травма, дадоха съгласие да дарят органите му и така да спасят други тежко болни пациенти.
Тогава екип на Университетска болница „Лозенец“ взе донора за извършване на експлантация на органите – бъбреци и черен дроб.
По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация, в известната от миналото като Правителствена, а сега университетска болница бяха извършени трансплантации на бъбреци и на черен дроб.
Реципиентите на органите са 2-годишно момиченце от с. Крушаре – реципиент на черен дроб; 33-годишен мъж от Ямбол и 32-годишен мъж от Сливен – реципиенти на бъбреците.
Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, и всички съпричастни към донорството и трансплантациите медици и професионалисти по здравни грижи!
Съвместните им усилия показват как смъртта спасява живот и как е възможен живот след смъртта.