Образование

20 години от създаването си празнува НВУ „Васил Левски“

Академичната награда „3 март“ на Община Велико Търново получи  курсант Мадлен Пенева по време на тържеството по случай 20-годишнината от основаването на НВУ“ Васил Левски“. Тя бе връчена от кмета на старата столица инж. Даниел Панов. По повод празника той удостои със Старопрестолна грамота  началника на университета  бригаден генерал Иван Маламов. Наградени бяха и  курсантите от  Отбора по ръкопашен бой. Празникът  започна  с богослужение в православния храм „Свети Седмочисленици“ и с военен ритуал по поднасяне на цветя на паметника на  Васил Левски.

„Ние, великотърновци, имаме щастието да живеем в град, където всеки камък разказва история. Националният военен университет е неразривна част от тази история. И макар да честваме днес 20-годишнината от неговото основаване, литописът му е много по-дълъг. Университетът продължава традициите на първото военно училище в България, създадено преди 144 години. Всички вие сте горди наследници и на предците ни от славния търновски гарнизон от 18-ти етърски полк, които дадоха своя значим принос в борбата за национално обединение и независимост“, каза в обръщението си към курсантите  Даниел Панов.

Официален гост на тържеството бе  министър-председателят на Република България  Кирил Петков. Той приветства военнослужещите с думите: „Голям идеализъм се очаква от вас, защото само заедно можем да направим България просперираща държава,  в която нашите деца да растат сигурни и в безопасност“.

Събитието уважиха министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, зам.-началникът на отбраната генерал Цанко Стойков, областният управител Людмила Илиева, кметове, ректори и командири. Днешният 14 юни е и Ден на отворени врати за Националния военен университет.

Пламена Димова