Денят

20 години Областна администрация Велико Търново

20 години от основаването си отбеляза Областна администрация Велико Търново. На тържеството, което се състоя в сградата на институцията, присъстваха експерти, служители, представители на всички структурни звена, с които администрацията реализира държавната политика в региона.

Областният управител проф. Любомира Попова припомни, че административният център е утвърден с Указ от месец януари 1999 година. „Смятам, че това е достоен акт и заслужено признание за нашия регион. Двадесет години  в човешкия живот не са много, но не са и малко. Според мен са достатъчни, за да докажем мястото и ролята на Областна администрация Велико Търново за работа в интерес на региона, за реализиране на държавната политика в интерес на гражданите в областта”, отбеляза в приветствието си проф. Попова.

Досегашните осем губернатори бляха отличени с почетен юбилеен плакет. По повод честването  Регионалният исторически музей експонира във фоайето на ведомството два венеца от стъклени мъниста, изработени от женските дружества в Свищов и Велико Търново в знак на признателност към руските войски освободители. „От 2000 г. реликвите са част от постоянната изложба в Музей „Възраждане и Учредително събрание”. Предполагаме, че са направени по повод 30-годишнината от Руско-турската освободителна война”, поясни зам.-директорът на РИМ Миглена Петкова.

Беше излъчен 20-минутен филм със спомените на бившите управители д-р Румен Рашев, проф. Константин Дочев, Красимир Генчев, Гергана Трифонова,  инж. Георги Рачев, проф. Георги Камарашев и инж. Николай Йоцов.

Благослов за здраве и успех отслужи отец Славчо Иванов.