Община

20 години Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски” – село Балван

20 години от своето създаване отбелязва в петък Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски” в Балван. Празничната програма ще започне от 10,30 часа в центъра на селото с посрещане на гостите, съобщи председателят на организацията Благовеста Факирова. Ще бъдат посетени   православният храм и паметникът на загиналите във войните балванчани, които са първите обекти, реставрирани чрез благотворителни кампании на сдружението. След това ще бъдат разгледани Центърът за работа с деца и младежи, новият Център за превенция и спорт, Домът за възрастни хора. С юбилейни грамоти в знак на благодарност и признателност ще бъдат удостоени дарителите и учредителите  на сдружението, каза Факирова. Социални услуги в помощ на деца и възрастни, превенция на трафика на хора, битовата престъпност и  телефонните измами, запазване и обогатяване на културно-историческото наследство и местните традиции са основен акцент в дейността на организацията. Всички те са обединени от девиза „Дарете, за да ви бъде въздадено”. Лятна полицейска академия, проектите Киберпрестъпления” и „Млад огнеборец” са най-новите програми, по които  работи сдружението. Те се изпълняват съвместно с ръководствата на Областната дирекция на МВР и на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението. Община Велико Търново, Съюзът на пивоварите, Международната организация по миграция, Софарма, Обединени холандски фондации, бизнесменът Петър Христов са сред основните партньори в спонсорските акции на  ДС „Св. Иван Рилски”.

Популярността на сдружението отдавна е излязла извън пределите на Балван. Подобни сдружения вече функционират във Велчево, Дебелец, Никюп, Ново село, Ресен. Опит от организацията черпи и Община Павликени, в която на 1 септември ще бъде разкрит  Център по превенция.

„Радваме се, че сме обхванали всички възрастови групи на територията на общината. Сдружението доказа своя авторитет, защото се стараем да бъдем изцяло в помощ на хората”, коментира Благовеста Факирова.