Денят Здравеопазване

19 май: Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания и Европейски ден за борба със затлъстяването

19 май  е Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания. През последните 50 години заболеваемостта от хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) в България е нараснала пет пъти. Това представлява изключителен социален проблем, тъй като засегнатите са предимно млади хора в активна възраст. Много от пациентите неглижират проблема или са насочвани прекалено късно към компетентна помощ, което забавя диагнозата с години. ХВЧЗ са тежки заболявания, които водят до инвалидизация с напредването на времето, ако не започне навременното им лечение.

За поредна година се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Според проучвания на ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти.

Наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.

Доказано е, че при 90% от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори – нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност. При промяна на съответните поведенчески фактори затлъстяването е предотвратимо.

Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши), ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. През последните години се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове.

Профилактиката на затлъстяването започва още в детския период, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. В комбинация с активни физически упражнения и достатъчен дневен прием на питейна вода, правилното и балансирано хранене е важен елемент в здравословното израстване на децата.

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването е промяна в хранителните навици и мотивацията на хората да увеличат своята физическа активност. Препоръките са за бавна и постепенна загуба на тегло, която се понася добре от организма и може да се постигне при спазване на някои правила – правилен режим на хранене, избягване на пикантните подправки и солта, достатъчно питейна вода и течности, ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари, маломерни порции.

Движението е основен лост за управление на теглото. Най-подходящи за изгарянето на мазнините са ходене, тичане, танци, колоездене, гребане, плуване и др.