Денят

15 октомври е Световен ден на чистите ръце

Световният ден на чистите ръце се отбелязва от 2008 г. всяка година на 15 октомври и е обявен от Общото събрание на ООН по повод на Световна година на хигиената

 

Световният ден за чисти ръце е инициатива на организацията Публично-частно партньорство за миене на ръце с цел повишаване на информираността на обществеността за значението на миенето на ръцете като профилактика за предпазване от болести. През 2008 г. в деня се включват 120 млн. деца от 70 страни. Всяка година в инициативата се участват близо 200 млн. души от над 100 страни.

 

Според учените миенето на ръцете със сапун може да спаси живота и здравето на милиони по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции.

Насапунисването е задължително, защото това е най-достъпният и евтин начин да се „отмият“ редица болести – от диария до новите щамове на грипа. Използването на сапун увеличава времето на миене и чрез триенето на ръцете разгражда и отмива мръсотията, в която се съдържат повечето микроби, а и след измиване кожата на ръцете придобива приятна миризма.

 

При правилна и редовна употреба всички сапуни са еднакво ефективни и полезни за чисти ръце.

 

Сапунисването и измиването може да предотврати и болести от кожни инфекции, очни възпаления, грип. Този навик е ефективен дори и в силно пренаселени и пълни със зарази места. Ръцете често са преносители на болестотворни патогени между хората, като това става при директен контакт (например ръкостискане, докосване, целуване) или индиректно – при докосване на повърхности, до които имат допир други преди или след това.

Когато не се мият със сапун, върху ръцете, които са били в контакт с човешки или животински екскременти, телесни течности като секреция от носа, заразена храна или вода, банкноти, попадат бактерии, вируси и паразити.