Култура

15 наградени от кампанията „Ела в библиотеката“

Тържествено днес бяха обявени победителите от Лятната кампания „Ела в библиотеката“, организирана от екипът на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново. Инициативата се състоя за пета поредна година под патронажа на Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет. От 1-ви юни до 15-ти септември ученици се включиха в надпреварата, като кампанията имаше за цел насърчаване интереса на младото поколение към книгите. По този начин организаторите провокираха подрастващите да четат и да обогатяват своята култура и грамотност.

Награждаването на победителите се проведе в Централна сграда на библиотеката, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Официални гости на мероприятието бяха инж. Розалия Личева, началник на Регионално управление на образованието; Николай Зарков, представител на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ и Калина Широкова, заместник-председател на Великотърновския общински съвет. Председателят на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов не присъства поради неотложен ангажимент.

Наградите за младите читатели бяха осигурени от домакините на кампанията, Калина Широкова, фирма „Кроношпан България“. Гостите бяха приветствани от доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“. На тържественото награждаване бяха връчени Специални награди за личен пример. Едната беше за учителския колектив от СУ „Емилиян Станев” д-р Ваня Цанева и Десислава Стоева. Награда за устойчива работа беше присъдена на Теодора Петрова, преподавател в ОУ „Свети Патриарх Евтимий”. Носител на Награда за активен посланик на библиотеката организаторите връчиха на Мариела Рангелова, преподавател в СУ „Емилиян Станев”. Всички те са едни от най активните партньори на библиотеката от учителската гилдия.

На мероприятието бяха присъдени няколко колективни награди, наречени „Моето четящо семейство”. Те бяха за Александър, Йоана и Надежда Дражеви,  за Северин и Вероника Кавлакови, за Иван и Вяра Атанасови и за най-малкия записан читател Тервел Дъскотлиев, вече на 1,2 година, неговата майка Марияна Киркова, а също и баба му Боянка Игнатова. Следваща награда, наречена „С приятели на библиотека” беше връчена на сестрите Мария и Габриела Маринови и тяхната приятелка Никол Ангелова. Тези три момичета са представители на част от многобройните читатели, които са доказателство, че библиотеката е място не само за четене на книги, но и благоприятна среда за срещи и много положителни социални контакти.

За читателите от 7 до 10 години наградата получи Дария Недкова на 8 години, за прочетените от нея 50 книги за периода на кампанията. В категорията от 11 до 14 години отличена беше 11-годишната Натали Стоянова. Тя е заела  27 книги. А при възрастова категория от 15 до 17 години наградена беше 16-годишната Анна-Мария Филипова, която е заела също 27 книги за отчетния период от 1-ви юни до 15-ти септември.