Съд

15 години затвор за шофьор, прострелял друг заради отнето предимство

По обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново, съдът призна за виновен и наложи наказание от петнадесет години лишаване от свобода на мъж, прострелял с пистолет шофьор на камион.

К. К. е осъден за това, че на  12.10.2014 г. в гр. Свищов, чрез използване на огнестрелно оръжие – пистолет „Глок“, модел 19 SET, калибър 9×19мм и произвеждане на изстрел, направил опит умишлено да умъртви Марин Д. /53 години/,  като му причинил пронизващо огнестрелно нараняване в гръдната кухина, като опитът останал недовършен поради независещи от дееца причини – оказана навременна медицинска помощ  на пострадалия.

На 12.10.2014 г. преди обяд К. К.  и съпругата му пътували с автомобил към гр. Свищов. Обвиняемият носел със себе си законно притежаван пистолет. По същото време пострадалият, с  товарен автомобил „Татра“ отишъл  до двора на магазин ЦБА, след което потеглил обратно. За да се включи в движението по пътя за гр.Свищов, трябвало да направи завой на дясно от пресечка, намираща се на пътя между гр.Свищов и с.Вардим. Преди да извърши маневрата, пострадалият се огледал и видял приближаващия се от лявата му страна лек автомобил /управляван от обвиняемия/, но преценил, че е далече, направил десен завой и се включил в движението. Лекият автомобил, управляван от обвиняемият,  изпреварил камиона и спрял рязко пред него.  К. К.  излязъл от автомобила си,  извадил пистолета си,  тръгнал към камиона, като ръкомахал и викал, че ще го застреля и ще го убие. След това се качил на степенката под вратата на водача на камиона  и произвел изстрел в областта на гърдите на шофьора. След изстрела обвиняемият извадил пълнителя и заедно с оръжието ги хвърлил на земята, обадил се на тел.112 и съобщил, че е прострелял човек.

На местопроизшествието пристигнали екипи на ФЦСМП – гр. Свищов и на РУ на МВР – Свищов. Пострадалият  бил транспортиран в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ гр. Плевен, където претърпял животоспасяваща операция.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.