Денят Икономика

14 пощенски станции във Великотърновска област приемат годишни данъчни декларации

Общо 14 пощенски станции във Великотърновска област приемат годишни данъчни декларации за доходи, изплатени на физически лица, съобщават от териториалната дирекция на НАП в старата столица. До момента 8 клиенти са  подали декларациите си по този начин в пощенските станции в Горна Оряховица, Лясковец и Елена.

Декларации могат да се подават в централните клонове във Велико Търново и Горна Оряховица, както и в пощенските станции в Килифарево, Дебелец, гара Горна Оряховица, Лясковец, Долна Оряховица, Елена, Златарица, Павликени, Сухиндол, Свищов, Стражица и Полски Тръмбеш.

Служителите в пощите са обучени как да приемат формулярите и да следят за задължителни данни и подписи на подателя, банкова сметка – при необходимост от възстановяване на надвнесен данък, задължителни приложения, в зависимост от вида изплатен доход, приложени документи и допълнителни декларации за ползване на дадено облекчение.

Клиентите на НАП, които нямат възможност за онлайн деклариране, са сред най-редовните ползватели на тази услуга в пощенските станции.

В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция: www.nap.bg и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02/9859 6801 на цена, според тарифите на съответния оператор.