Полиция

135 тежки катастрофи със 7 убити и 174 ранени, от които 23 деца, са станали през 2020 г. в областта

Дни преди началото на новата учебна година Областната дирекция на МВР в старата столица проведе традиционна работна среща с началника на Регионалното управление на образованието, на която са набелязани конкретни дейности, свързани с откриването на учебната година и за недопускане на нарушения на обществения ред. Проведени са работни срещи и с директорите на училища и детски заведения в областта, на които са обсъдени начините на охрана, пропускателния режим, начините за недопускане на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Актуализирани са начините за бърза връзка между училищните ръководства и охранителните фирми и РУ.
Извършени са охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини. Проведени са работни срещи с представители на частни охранителни фирми, които извършват охрана и пропускателен режим в детските градини и учебните заведения.
Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите.
Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.
Полицейските служители, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.
Продължават съвместните графици за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.
На първи септември стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. По повод на тази кампания седмицата 16 – 22 септември е определена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, като 16 септември е обявен за „Ден на превенцията“ и ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“ в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. В тази връзка служители на сектор „Пътна полиция“, съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост и областна управа в районите на всички учебни заведения ще се извърши оглед на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради, обезопасеността на входовете им.
През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

От началото на годината до 31 август 2020 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 135 тежки пътно-транспортни произшествия, със 7 убити и 174 ранени граждани. За същия период на миналата година произшествията са били 138, с 13 убити и 208 ранени граждани. Статистиката сочи намаляване на пътните инциденти с 3, намаляване и на загиналите и ранени граждани, съответно с 6 и 34.
От началото на годината до 31.08.20 г. в тежки пътни инциденти, настъпили на територията на ОДМВР В. Търново са пострадали 23 деца в различните видове възрастови групи. За същия период на 2019 г. те са 25. Загинали и за двата периода няма. Като пешеходци са пострадали 5 деца, като водачи – 4, а като пътници – 14. Най-висок е пътният травматизъм във възрастовата група от 15 до 18 години. През последните години се наблюдава устойчива тенденция към намаляване на пътния травматизъм сред подрастващите на територията на област В. Търново.