Съд

130 досъдебни производства взе на специален надзор Апелативната прокуратура

За периода от 7  до 13 април  Апелативна прокуратура – Велико Търново взе на специален надзор нови 39 броя досъдебни производства, образувани във връзка с извършени нарушения, свързани с извънредното положение. Така наблюдаваните дела стават общо 130 броя.

Най-много, 126 броя, са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат мястото за пребиваване /престъпление по чл. 355 от НК/. Четири досъдебни производства са за престъпления свързани с извънредното положени: едно досъдебно производство на РП-Ловеч за продажба на промишлени стоки /дезинфектанти/, неотговарящи на изискванията /престъпление по чл.231 НК/; едно досъдебно производство на РП – В. Търново за предаване на неверни съобщения за тревога във фейсбук /престъпление по чл. 326 от НК/; едно досъдебно производство на РП –Троян по чл.209 от НК, за продажба на „дезинфектант“, без доставеният разтвор да е такъв и едно досъдебно производство на РП – Русе по чл. 209 от НК, за телефонна измама, при която възрастна жена, е въведена в заблуждение, че брат й е болен от коронавирус и се нуждае от спешно поставяне на животоспасяваща инжекция и с това й е причинена имотна вреда в размер на 1600 лв.

От новите дела, взети на специален надзор, едно е за измама, а останалите са за нарушена от страна на граждани мярка – поставяне под карантина, като делата са на: РП – В.Търново /5 бр./, РП-Павликени /2 бр./, РП –Г.Оряховица /3 бр./, РП – Свищов /1 бр./, РП – Плевен /19 бр./, РП-Русе / 6 бр./, РП Габрово /3 бр./.

Наблюдаваните 130 дела се разпределят както следва: РП – В. Търново – 23, РП-Павликени – 15, РП – Горна Оряховица – 10, РП Свищов – 14, РП- Ловеч -3, РП-Тетевен – 3, РП-Плевен – 42, РП – Русе – 11, РП – Севлиево – 2, РП- Троян – 1, РП – Габрово – 6.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че напускането на дома през  периода на карантина  от лицата, по отношение на които е определена такава мярка, е престъпление, наказуемо с лишаване от свобода до 5 години и глоба.