Прокуратура Съд

13 нарушители на закона по пътищата с ефективни присъди през 2019 г.

След внесе в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново и постигнато в съдебно заседание споразумение осъдиха шофьор, управлявал автомобила си след употреба на алкохол.

Н.П. е признат за виновен за това, че на 01.07.2019 г. в град В.Търново, на кръстовището на ул. „Хаджи Димитър“ с ул.“Христо Ботев“ управлявал лек автомобил „Дачия Сандеро“,  с концентрация на алкохол в кръвта си 1,61 на хиляда, установено по надлежния ред – чрез химическо изследване на кръвна проба. Осъден е на шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено с три години изпитателен срок, лишен е от право да управлява МПС за срок от девет месеца и на глоба в размер на 150 лв.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

 

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново, 164 шофьори са осъдени и санкционирани за извършени транспортни  престъпления през първите девет месеца на годината. От тях 134 са наказани за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества. Санкционираните лица за управление на МПС  в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право за управление  на МПС, след като са били  наказани за същото деяние по административен ред, са 16 на брой.

Девет шофьори са осъдени за това, че са си служили с контролни знаци, издадени за друго МПС и петима за това, че при управление на автомобил са нарушили правилата за движение и са причинили телесни повреди или имуществени вреди.

От наказаните за извършени транспортни престъпления, 59 лица са осъдени на лишаване от свобода, като от тях 13 ефективно. На 52-ма са наложени глоби в общ размер 24 690 лв.