Култура Образование

13 бъдещи екскурзоводи получиха своите свидетелства

13 ученици от клуб „Млад екскурзовод” при Общинския детски комплекс във Велико Търново получиха своите свидетелства за завършен двугодишен курс на обучение. Церемонията се проведе в Лапидариума на Регионалния исторически музей във Велико Търново. От 1 октомври 2016 година младежите се обучаваха от най-добрите екскурзоводи от музея в старата столица, докоснаха се до безценни културни ценности, научиха много за историята на Търново и най-вече – да общуват с различни хора, подчерта техният ръководител Мария Джамбазова. Всички ученици са от  11-и клас на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”. Целта на проекта е след завършването си, да бъдат подготвени да работят като екскурзоводи. Курсът на обучение се реализира по проект на Министерството на образованието и науката, в партньорство с РИМ-Велико Търново.

Сред гостите, присъстващи на церемонията, бяха и младежите, завършили предишния двугодишен курс на обучение от клуба. Една от тях е  Цветелина Алиева. През лятото момичето работи на крепостта Царевец и в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов”, както и в двете прекрасни арбанашки църкви. Момичето споделя, че винаги се е интересувало от историята. „Бих искала да се занимавам с това и за в бъдеще, може би като международен екскурзовод”, коментира за Общинското радио момичето. Цветелина завърши тази година Езиковата гимназия във Велико Търново.

11 момичета и 2 момчета получиха своите свидетелства по време на церемонията. Всеки един от тях бе дарен и с книга, написана от проф. Пламен Павлов, и тениска с логото на Регионалния исторически музей. Младежите благодариха на своя ръководител Мария Джамбазова за търпението и за всичко научено през часовете. Тя от своя страна им пожела дори да не се занимават професионално с тази специалност, да бъдат винаги екскурзоводи на своите приятели. „Това са млади хора, много добре обучени, които владеят различни езици – френски, испански, немски и английски. Надяваме се болярската искрица, която запалихме у тях, да грее до последно”, акцентира заместник-директорът на музея д-р Миглена Петкова.

Младежите се обучаваха два часа седмично. Освен като екскурзоводи, те работиха и като аниматори, разказваха на по-малките за историята на България и историческите й личности, правиха мартеници и писани яйца. Най-важното, което научиха те обаче, е да общуват с различни хора – някои от тях уморени, други – нетърпеливи. „Когато говорим за Велико Търново на туристите, трябва да подчертаем колко е велик този град, който продължава да показва своята красота и днес. Че това е един от основните градове, за който трябва да се знае повече, защото е неразривно свързан с нашата история и развитие”, каза след получаването на своето свидетелство Христиана Иванова. Тя учи в паралелка с английски и немски език и е категорична, че с удоволствие би се занимавала с тази професия тук, във Велико Търново.

На церемонията присъстваха още главният уредник в Регионалния исторически музей доц. д-р Светла Атанасова и директорът на Общинския детски комплекс във Велико Търново Анелия Пейчева.