Здравеопазване Култура

„Търновче“ направи второ дарение за 3100 лева на Комплексния онкологичен център във Велико Търново

Стол за вземане на кръв и стойки за венозни вливания дари на Комплексния онкологичен център в старата столица в Деня на добротата – 13 ноември,  Сдружение фолклорен ансамбъл „Търновче“.  Те са на стойност 3100 лева. Средствата бяха събрани на благотворителен концерт под наслов „Търновче и приятели в памет на г-жа Бонка Бонева“ – създател и дългогодишен ръководител на детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ и танцов клуб „Търновград“.

В благотворителната изява през юни участваха Танцов клуб по български народни хора „Белонога“, Танцов фолклорен клуб „Светлина“ при Народно читалище „Светлина-2021“ във Велико Търново, Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ от Елена, Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ и Танцов клуб „Търновград“. Всички техни ръководители са възпитаници на Бонка Бонева. А в първото издание на инициативата през миналата година се представиха състави в институции, свързани с нейния творчески път.

Целта на благотворителната изява отново бе набиране на средства за необходими на онкоцентъра във Велико Търново апарати и други пособия за манипулаци, тъй като г-жа Бонева си отиде с такава диагноза. През 2022-а за лечебното заведение бяха закупени два кардиоехографа. Новото дарение връчиха Анелия Вачева – управител на Сдружение фолклорен ансамбъл „Търновче“ и негови възпитаници. С благодарност от името на екипа си жеста прие управителят на лечебното заведение  д-р Иван Николов. Той уточни, че столът за вземане на кръв ще е за отделението по медицинска онкология, през което дневно преминават около 30 души. А стойките за венозни вливания  ще се използват в поликлиниката на бившия онкодиспансер. Там ежедневно в кабинетите приемат към 100 пациенти.