Образование Политика

120 безработни и лица с увреждания получиха удостоверения за професионално обучение

120 продължително безработни и лица с увреждания взеха удостоверения за професионално обучение по проекта на КНСБ „Ние също можем”.  В продължение на три месеца – от март до края на юни – те получиха теоретични и практически знания по част от професията „Социален асистент”, специалност „Подпомагане на възрастни” и „Подпомагане на деца”, поясни председателят на Регионалния съвет на синдиката Иванина Янкова. В курса са участвали хора на възраст от 30 до 50 години от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Павликени. На част от тях е дадена възможност да сключат трудови договори със съответните кметства за тримесечна  заетост.

Проектът „Ние също можем” е част от Националния план за действие по заетостта за 2018 година. Финансира се от държавния бюджет. Реализира се в партньорство с Бюрото по труда, Центъра за настаняване от семеен тип и домовете за стари хора.

„Основната цел е подобряване достъпа до пазара на труда на безработни лица от групи в неравностойно положение чрез предоставяне на пакет от услуги, включващи повишаване на уменията, компетентностите и квалификацията на лицата”, уточни Иванина Янкова.