Култура

12 награди за селекцията на МК „Сребърна Янтра” от вокален онлайн конкурс на Острова на Афродита

Четири първи, седем втори и една трета – общо 12 награди, извоюваха седемте представителки на страната ни, включени в отбора на „Сребърна Янтра”, защитавал честта на България на току що приключилия Международен  вокален онлайн конкурс “Aphrodite Voice”  в Кипър.

София, Амстердам, Свищов и Велико Търново са градовете, от които са избраничките на селекционера на тима Румяна Начева – член на международното жури за България в най-новия конкурс на Острова на Афродита на световната музикална карта.

Финалистката в „България търси талант” – Жени Кринчева, 11 г. от София, участва в три категории и спечели три първи места: “Blues/ Jazz”, “Musical/Movie” и “Pop/Rock”. Гласовитата софиянка впечатли многобройното жури с песни на Zoe Wees, Nat King Cole и Christina Aguilera.

В три категории участва и Софи Нелсън, 11 год. от София. Талантливата и артистична Софи бе отличена с първа награда в кат. “Musical/Movie”, а в другите две – с втори награди.

С две втори награди в кат. “Pop/Rock” и кат. “Musical/Movie” завърши своето участие в Кипър и 11-годишната Грациела Иванова, която е родена и израсла в Стражица, но сега живее и учи в Амстердам. Граци представи в Кипър песни на Naomi Scott и Rosalia.

Представителките на ДЕС „Румина” – В. Търново – Дарена Станева, 10 г. и Василена Василева, 14 г., прибавиха към актива на “Silver Yantra” Team още две втори награди в кат. “Pop/Rock” с нови кавъри на YOLKA и Григорий Лепс. Третата възпитаничка на ДЕС „Румина” – Преслава Стоянова, 15 г., спечели трета награда с песен на Ариана Гранде.

Вилияна Иванова, 13 г. от Свищов, допълни шампионската витрина на лауреатите на „Сребърна Янтра” с второ място в кат. “Musical/Movie”.

„Изключително съм доволна от представянето на нашите момичета. За мащабите на конкурса показателен е фактът, че журито се състоеше от 60 члена от всички краища на света. Разбира се, ние сме разделени на комисии и всеки журира определена категория. Много силно присъствие този път имаше от Азия – най-вече от Тайланд, а също от ОАЕ, Египет, Сев. и Южна Америка, дори от Австралия. Благодаря на Жени, Софи, Виви, Граци,  Дари, Васи и Преси за таланта, трудолюбието и постоянството им, въпреки тежките условия. Поздравления заслужават и вокалните педагози, които повече от година работят също в ненормална обстановка – Теодора Орешенска, Георги Янков, Вяра Иванова, Стелияна Христова и Милена Димитрова. Наградите на децата са награди и за родителите им, които не спират да ги подкрепят и развиват таланта им” – сподели Румяна Начева, селектирала сред лауреатите на МК „Сребърна Янтра” момичетата, които да представят България в конкурса “Aphrodite Voice”, а също и член на международното жури в Кипър.

Музикалният онлайн маратон по света продължава с десетки конкурси, които се опитват леко „да отварят” сцените си за живо присъствие, но все още изглежда далеч времето, когато свободното пътуване между страните ще стане факт.