Култура Любопитно

12-и пореден Дикси Джаз Фестивал във Велико Търново

На откритата сцена до паметника на Асеневци в старата столица за 12-а поредна година, на Дикси Джаз Фест, ще се срещнат български и международни джаз изпълнители. Тази година фестивалът е под мотото „Джаз Дезинфекция”, поради пандемичната обстановка. Фестът ще е тридневен – на 9-и 10-и и 11-и юли, а концертите ще започват в 20:00, съобщиха организаторите. Във всеки един от вестивалните дни, от 11 часа, домакините от „Роял Дикси бенд“ ще правят обедни концерти. Единият ще е в центъра на Велико Търново, а другите два в кварталите „Бузлуджа“ и „Картала“. Във всяка една от фестивалните вечери ще има и традиционни джем сешъни от 00:00 часа в клуб „Мелън” във Велико Търново. Ще бъдат предприети противоепидемични мерки за безопасност, в това число и задължителното спазване на социално отстояние.

На 9-и юли програмата започва с „Фестивален квартет” – Румен Халачев – саксофон, Венцислав Благоев – тромпет, Велислав Стоянов – контрабас, и Емил Костурков – ударни инструменти. Музикантите от квартета са решили да направят и трибют в памет на големия джазмен Чарли Паркър, по повод 100  години от рождението му. След квартета участие ще вземат „Ей трик”, джаз проект сформиран покрай пандемичната обстановка с Covid-19. Това са млади музиканти, но вече утвърдили се на нашата и международната джаз сцена.

На 10-и юли (петък), концерта ще започнат домакините от „Роял Дикси Бенд”, а вечерта ще завърши със „Спейс Кадилак”. На 11-и в програмта влизат „Спектрум Вокал Бенд”, акапелна певческа формация. Вечерта ще завърши с Миро Иванов и неговия проект „The Little Aliens”.

Фестивалът се организира от Фондация „Дикси Джаз Фест“ и се провежда с  финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Концертите са безплатни за публиката.