Здравеопазване

11 са новорегистрираните с вируса на ХИВ/СПИН в областта

11 нови случая на заразени със СПИН са регистрирани общо за област Велико Търново през тази година. Два от тях са преминали през кабинета за анонимно и безплатно изследване на ХИВ/СПИН в Регионалната здравна инспекция през лятото. От новите случаи десет са мъже. Новооткритите са във възрастовия диапазон от 19 до 64 години. Това сподели д-р Анастасия Анастасова от РЗИ, която днес бе част от екипа на мобилния кабинет в парк „Марно поле” в центъра на Велико Търново. В него специалистите изследваха ХИВ/статуса на желаещи.

През тази година през специализирания кабинет в здравната инспекция са преминали около 1000 души. Близо 400 от тях са изследвани на място в РЗИ, а останалите по време на кампании в различни населени места, както и учебни заведения. Към тях имаше голям интерес”, сподели още д-р Анастасова. Кампанията за борба със СПИН днес бе по повод Световния ден за превенция на заболяването – 1 декември. В парк „Марно поле” доброволци раздадоха презервативи и информационни материали.

269 нови ХИВ-серопозитивни са открити у нас от началото на 2018 година до средата на месец ноември. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 8:1. По-голямата част от новорегистрираните – 88%, са се заразили по сексуален път, а 10% – при инжекционна употреба на наркотици. Повече от половината от новорегистрираните – 54%, са от групата на мъжете, хомосексуалисти.