Култура

11 артисти от 7 държави се включват в седмото издание на Арт Резиденция „Старото училище”

11 артисти от 7 държави се включват в седмото издание на Арт Резиденция „Старото училище” в павликенското село Горна Липница. От 4 до 14 август гостите от Израел, САЩ, Англия, Швеция, Испания, Германия и България ще творят в различни направления – живопис, лендарт, музика, пърформънс, визуални изкуства и инсталации, кратък филм и фотография, а темата е „Пътят като ритуал”.

„Всяка година определяме тема, по която да творим. Работим с т.нар. ритуално изкуство, защото, според нас, древните знания и народните ритуали могат да бъдат интегрирани в произведения на изкуството. Около 80 артисти от цял свят са работили в нашата резиденция от началото на провеждането и́.”, съобщи днес пред журналисти Дарина Палова, организатор на арт форума.

Откъде започва пътят? С каква скорост се движим? Отклоняваме ли се от пътя? и Каква е целта на нашето пътуване? – на тези въпроси ще отговорят чрез творбите си участниците в седмото издание на Арт Резиденцията.

Най-възрастният артист тази година е 79-годишният израелец Рафи Мюнц. В творбите си той интерпретира вижданията си за свобода, неагресия и образование, насочено към екологията.

„Друга интересна участничка е Сузане от Германия. Тя е журналистка и подготвя пърформънс, в който ще включи местната общност, а този неин проект ще бъде отразен във франкфуртски ежедневник.”, допълни другият организатор Димитър Палов.

Дарина и Димитър също са част от участниците, които ще творят в Резиденцията. Те ще представят своя проект за ритуално изкуство L.Y.R.A., в който смесват старите знания и символи с принципи на модерната физика (квантовата теория и теория на относителността) и юридически/политически похвати.

Над 30 деца ще се включат и в детската школа с ръководител Пламен Петров. Под ръководството на художника по-големите деца ще се занимават с лендарт, а по-малките ще участват в експерименти, свързани с пътя на светлината и играта на сенки.

„Нашата идея не е да направим децата художници, а да възпитаме у тях отношение и поглед към изкуството”, сподели Пламен Петров.

Фестивалната програма на събитието включва концерти, арт пърформънси и Празник на хляба, а изкуствоведите от НБУ – Теодора Константинова и Радослав Механджийски, ще изнесат три лекции, посветени на съвременното изкуство.

Артистите ще имат възможността да експериментират и изминат разстояния от различни видове пътища, минаващи през Горна Липница, сред които останките от стари римски пътища, изцяло ремонтирания път Горна Липница – Павликени, поклонническия път от маршрута”Св. Иван Рилски”. Чрез сайт ще могат да наблюдават и минаващите над селото самолети.

Ще имат възможността да видят и едно от местата, част от артистичен пърформънс, който се проведе през месец май:

„През май тази година Горна Липница беше партньор на едно от най-значимите събития за съвременно изкуство – Documenta 14, което се провежда на всеки пет години. Последното издание включваше маршрут от Касъл (Германия) до Атина. Индиецът Никил Чопра измина това разстояние, което е 3000 км, като на всяко едно място той отсядаше и рисуваше местни пейзажи, за да представи нарисуваното в последната точка от пътешествието– Касъл. Една от спирките му беше и Горна Липница”, обясни Димитър Палов.

За селото, чиито жители са между 300 и 500, провеждането на Арт Резиденцията е най-атрактивното събитие, а местните го очакват с нетърпение и голям интерес. Всички творби от изданията се съхраняват в селското читалище, но организаторите изразиха надеждата, че някой ден ще имат своя галерия или дори музей на съвременното изкуство. Изложби с творби от арт форума са представяни в Павликени, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и София, а през 2015г. излиза и каталог с творби от тогавашното издание.

Всички събития от програмата на Арт резиденция „Старото училище” са отворени за посетители, а форумът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Павликени, Сдружение за развитие на Горна Липница, Училищното настоятелство в селото и Читалище „Зора”, както и с доброволния труд на организаторите и участниците в резиденцията.

Арт Резиденция „Старото училище” е създадена през 2010г. в село Горна Липница, област Велико Търново. В миналото сградата, в която се помещава резиденцията, е била училище. Резиденцията разполага с шест закрити ателиета и фотоателиета, открито пространство за работа – дворът на училището, зала за кинопрожекции и концерти.

Снимка: Facebook