Образование

107 ученици и един учител от област Велико Търново са под карантина заради коронавируса

Пет ученици и четири учители в област Велико Търново към днешна дата са с положителен тест за COVID-19. Под карантина са поставени общо 107 ученици от шест училища в региона и един учител, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева.  Четирима от заразените ученици са от Езиковата гимназия и 1 – от СУ „Емилиян Станев” в старата столица. По думи на Личева РУО и Регионалната здравна инспекция са в постоянен контакт с ръководителите на образователните институции и проверяват всекидневно  как се спазват противоепидемичните мерки, предписани от здравното министерство.

„Във видеовръзка обърнах внимание на това колко е важно да спазваме дисциплината в училище. Първо, директорите трябва да бъдат подготвени със списъците по класове. В момента, в който се поиска информация от РЗИ – да са готови, а не тепърва да започват да ги пишат. Второ, дисциплината по носенето на маски както в общите помещения, така и в училищните автобуси, с които децата се превозват от малките населени места до средищните училища.   Коментирахме, че не трябва да се прави компромис дори и при минимални симптоми. Всички трябва да сме с особена чувствителност към първите признаци на заболяване”, каза Личева.

Началникът на РУО подчерта, че процентът на заболелите и поставените по карантина ученици и учители в област Велико Търново е значително по-нисък от този за страната.