Култура Политика

Проф. Огнян Герджиков „Аз не бях политик. Поех, каквото можах направих, изпълних дълга си”

Проф. Огнян Герджиков е български юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание. Професор в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. От 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. е служебен министър-председател на България. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание.

„Аз не бях политик. Не ми е в кръвта. Наложи се, поех, каквото можах направих, изпълних дълга си”, заяви проф. Огнян Герджиков във Велико Търново. Той бе в старата столица за литературно-музикалния спектакъл по книгата му „Аз не бях политик“.

„Имам вкус към писането и преди доста години ми дойде желание да опиша живота си, да го споделя пред хората. Интересен живот имам. В книгата е проследено всичко. Поучително и честно е написана”, казва проф. Герджиков.

А има ли честни политици? Според него има. Трудно се отличават, но ги има. Това са тези, които не мислят за собствените си интереси или на близките си, а за държавата. Казва още, че много от законите у нас се правят непрофесионално и аматьорски.

„Има неща в нашето законодателство, от които искрено ме е срам. В отделни закони има безсмислици. Капиталът на ООД е 2 лв., а в Германия е 25 000 евро. И от тук идва абсурдът, ако едно дружество с ограничена отговорност претърпи загуба повече от 50 ст. трябва да свика незабавно Общото събрание. Обаждат ми се от немското посолство. Те знаят, следят това, което се случва у нас. Изпадал съм в конфузни ситуации. Това ме боли”, посочва дългогодишният преподавател.

Споделя още, че има политици, включително настоящият и бившият премиер, които не знаят как да говорят правилно и всеки техен глагол завършва с „ме”, като например – правиме, вместо правим.

„Липсва им езикова култура”, казва проф. Герджиков. И допълва, че не всеки политик може да бъде визионер.

„Възпитанието на децата трябва да бъде в правилната посока. Слушат чалга. Вината не е в тях, а в тези, които ги възпитават. Няма кой да ги запали към красотата на класическата музика. Имаме много качествени млади хора у нас. Въпросът е да бъдат поставени на съответните места. Великолепни юристи имаме”, поясни бившият председател на НС. И смята, че нашите успехи трябва да бъдат показвани.

Проф. Герджиков отказа да коментира настоящата политическа обстановка.

Срещата в Изложбени зали „Р. Михайлов” уважиха преподаватели, писатели и общественици.

Кремена Крумова – Попова