Икономика Община

100 хиляди лева са инвестирани в инфраструктурата на Килифарево това лято

Средствата са от фонд „Инициативи на местните общности” и Инвестиционната програма на Община Велико Търново. С тях са асфалтирани три основни улици на града с обща дължина над 1 км, съобщи кметът Димитър Събев. „Улиците бяха в доста тревожно състояние, така че в една от най-интензивно населените зони създадохме   добра, комуникативна и транспортна възможност. Много е полезно решението да се кандидатства по местни инициативи за ремонт на пътища”, коментира Събев.

Възстановяването на механо-монтажния завод кметът определя като позитивен момент за икономическото развитие на Килифарево. По негови думи във фабриката работят над 280 човека и определено се усеща участието им в обществения живот. Според Събев предстоящата инвестиция на шведска автомобилна компания също е очакван фактор за „раздвижването” на населеното място.

2450 са жителите на Килифарево, но реално са около 2000. Голяма част от местните хора са на гурбет в чужбина и се завръщат в домовете си през август, за да присъстват на тържествата по случай  празника на града.

В района от Килифарево до Предела има 60 села, 15-ина от тях са обезлюдени. Седем кметски наместници управляват от 5 до 16 махали, в някои от които живеят по един-двама души.