Култура Образование

100 участници от 32 държави обличат български носии за юбилейния семинар по българистика

Ризи, кърпи и пояси – част от традиционната българска носия, ще получи за спомен всеки един от участниците в 40-ото юбилейно издание на летния семинар по български език и култура тази година. 100 участници от 32 държави и три континента – Европа, Азия и Америка, се очаква да пристигнат във Велико Търново другата седмица. Любопитното в програмата тази година е, че тя ще бъде вплетена в културния календар на болярския град. Семинаристите ще бъдат сред гостите на традиционната българска сватба, която ще се проведе в рамките на събора „Болярска среща” на Арбанаси от 21 до 23 юли. Те ще се пременят с предоставените им традиционни български облекла, съобщи пред журналисти днес ректорът на Великотърновския университет и директор на семинара проф. Христо Бонджолов. Участниците ще бъдат сред публиката на оперетата „Цигански барон”, която ще представи Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” на фестивала „Сцена на вековете” на 28 юли, петък.

Тържественото откриване на международния летен семинар ще бъде от 10:30 часа в понеделник, 17 юли, в аулата на Великотърновския университет. За трета поредна година стартът ще бъде даден от Берковската духова музика, а тази година в програмата им се включват и студентите от класа на проф. Сребра Михалева. В понеделник ще бъде представен и документалният филм на Станимир Трифонов „Похвално слово за семинара”. 29-минутната лента е създадена специално за юбилейното издание на форума, а автор на музиката е Теодосий Спасов. Филмът проследява историята на семинара, в него са включени интервюта с бивши директори и участници.

Най-възрастният семинарист тази година е 66-годишният Уолтър Елиът от Англия, който участва за десети път във форума. Най-младите участници са 19-годишните Мое Удагава от Япония, Джорджияна Габриела Занеско от Румъния  и Дияна Бартеж от Украйна. Една трета от желаещите да учат български език вече са идвали във Велико Търново и са се включвали поне веднъж в някое от изданията. „Най-многобройна е групата студенти-българисти, докторантите, преподавателите и преводачите – хората, които активно се занимават с български език. В семинара участва съдия от Германия, адвокат от Украйна, държавен служител от Франция, журналист от Русия. Това са хора, на които се налага да работят с български език”, поясни заместник-директорът на летния семинар доц. д-р Валерия Тодорова.

Практически занятия по български език и осем специализирани семинара, съобразени с интересите на участниците, са включени в програмата тази година. Семинар по съвременно българско кино с лектор Станимир Трифонов, по българска литература с лектор писателя Емил Андреев, по българско изобразително изкуство и литература с лектор проф. д-р Радослав Радев, семинари по български фолклор и етнография, специализирани семинари по култура и изкуства на България и история и култура на България на английски език са друга част от програмата на форума. За участниците ще бъдат прожектирани два български филма – комедията „Летовници” и драмата „Докато Ая спеше”. В рамките на две седмици гостите ще изучават български народни песни и танци. Техен хореограф ще бъде ръководителят на ансамбъл „Българче” Петър Петров. Курсът ще завърши с фолклорен концерт. Вечер на българската литература, на българската и интернационалната кухня, на нациите, две екскурзии до Етъра и Трявна, и до Троянски манастир и Орешака са други събития, включени в културния афиш и специално подготвени от организаторите.

И тази година чуждестранни и български специалисти ще се включат в традиционната кръгла маса по актуалните проблеми на българистиката и славистиката. Материалите ще бъдат публикувани в 14-ото издание на поредицата „Българистични проучвания”. За юбилейния семинар през тази година ще бъдат издадени и нови учебници, информира проф. Бонджолов.

Учебните занятия се провеждат в Ректората на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”. Гостите ще бъдат настанени в Студентските общежития и ще се хранят в Студентския стол на вуз-а. Община Велико Търново ще подари за гостите аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов-Звук и светлина” на 17 юли, понеделник, когато е първият ден от семинара по български език и култура. Той ще бъде закрит на 1 август, вторник.