Култура

100 творби показват полското изкуство във Велико Търново

Изложба „Полско изкуство“ представя творчеството на шест полски художници и преподаватели от Варшавския университет за информационни технологии, Полша. В изложбени зали „Рафаел Михайлов“ са подредени повече от 100 творби – живопис, графика и дигитално изкуство.

За създаването на своите творби Анета Язвинска се вдъхновява от полските пейзажи, природата, цветът и звукът, а също и музиката на Шопен.

Във въображението на Дариуш Млацки пликът може да символизира послание за радостна или драматична новина, може да крие тайна информация или да предава за важни новини.

Михал Пиекарски е известен полски художник-график. Автор е на графични проекти на книги, албуми, пощенски марки, плакати и списания. Работи в областта на типографията и шрифта.

Творбите на Силвия Кабан „Включвания, рециклиране. Документация“ се отнасят до концетрации, произтичащи от постмодернизма – рециклиране, идеологическите и формалните включвания и изключвания.

Доминика Корженовска е визуален артист. Тя създава картини, тъкани живописни обекти и инсталации. Работи в областта на графичния дизайн, илюстрацията и цифровата графика, вдъхновена главно от природата.

Типографските системи на Йоанна Манкевич са своеобразна почит към буквата, но и към художниците, които използват типографията в своите произведения, разрушавайки бариерите между литературата и визуалните изкуства.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 септември 2021т.