Култура Любопитно

10-хилядният посетител при миниатюрите е великотърновец

Севдан Калов е 10-хилядният посетител в Парка на миниатюрите, който се намира под хълма Царевец във Велико Търново. Той посещава атрактивното място за първи път с приятели и е приятно изненадан и впечатлен от мястото, което е познавал като гориста местност, а сега превърнато в красив парк.

Севдан Калов е роден в София, но живее във Велико Търново. От години работи в Германия и се връща в старата столица периодично. Така решава и да посети с приятели новата атракция в града.

„Трогнат съм от изпълненията на миниатюрите. Щастливи сме, аз и моите приятели, и приятно изненадани да видим такова нещо в нашия град. Всичко ми хареса. Чакам с нетърпение управителят на комплекса да си допродължи нещата, да попълва с още мини сгради обекта и да се наслаждаваме на една хубава атракция. 20 минути – една приятна разходка. Приятно съм изненадан от изпълненията. Хвърлен е  много труд, адмирации към реализацията на проекта”, заяви развълнуван 42-годишният Калов.

10-хилядният посетител на Парка на миниатюрите получи сертификат за едногодишно безплатно посещение за двама в комплекса.

Над 52 са миниатюрите на исторически и природни забележителности от цяла България в парка. Те са разположени в паркова среда на терен от над 12 дка в подножието на Балдуновата кула на крепостта Царевец. Колекцията Мини България поетапно се разширява и в края на май предстои експонирането на макетите на Дряновския и Троянски манастир, Белоградчишката крепост, паметника „Бранителите на Стара Загора“, Мадарския конник, средновековните скални църкви от с. Иваново и др.

Предвижда се в парк „Търновград – духът на хилядолетна България“ да бъдат представени и български исторически забележителности, намиращи се сега извън пределите на страната.

 

Кремена Крумова – Попова